Avainsanat

,

05082

4 viikkoa ennen: Kutsu vieraat viimeistään nyt. Mieti onko sisustuksessa jotain korjattavaa.

2 viikkoa ennen: Suunnittele tarjoilu.

1 viikko ennen: Tarkista onko astioita, servettejä ja tuoleja tarpeeksi. Jollei, järjestä niitä jostain lisää. Jos tarjoiluja voi pakastaa, valmista ne viimeistään nyt pakastimeen.

5 päivää ennen: Järjestä kirjahylly, pikkuesineet, eteinen.  Raivaa naulakkoon tilaa. Pese tarvittaessa juhlavaatteet ja vierasvara-lakanat. Valitse musiikki. Lataa kameran akku.

2-3 päivää ennen: Tee pakastimeen paljon jäitä. Siivoa koti. Valmista ruokia, jos mahdollista. Tee manikyyri, värjää hiukset ja hoida muu ennakointi.

1 päivä ennen: Valmista tarjoiluja. Siivoa wc ja keittiö. Järjestä koti ja keittiö kuntoon.

Juhlapäivänä: Nuku viimeinen yö kunnolla. Ota nokoset ennen juhlia. Muista syödä ja juoda tarpeeksi. Varaa meikkiin ja hiuksiin enemmän aikaa kuin tavallisesti. Kohota yksi malja jo ennen vieraita, ihan vain itsellesi.

Juhlissa: Älä stressaa. Varsinkaan likaisista astioista – järjestä keittiötä vain sen verran kuin on välttämätöntä että tarjoilu toimii. Seurustele jokaisen kanssa, huomioi hiljaisemmat ja muille tuntemattomat vieraat. Pyydä ystäviltä apua huolto- ja tarjoilupuuhiin.

0508

Ihmisiä on kahta tyyppiä: toiset järjestävät säännöllisesti juhlia, toiset eivät koskaan. Minulle juhlat ovat paikka osoittaa ehtoisan emännän taitojani tai niiden puutetta. Pöydän tulee notkua sen yhdeksää tai mieluummin kymmentä sorttia.

Olen myös listaihminen: teen jokaisesta pienestäkin asiasta muistilistan. Kutsuvieraista on listoja ainakin viisi: ketä aion kutsua, ketkä olen jo kutsunut, kuka on varmistanut tulonsa, ketkä ovat peruneet ja kuka on vielä epävarma.

Tarjoilujen suhteen teen listoja pienille muistilappusille, jotka yleensä kadotan ennen ostosreissua. Ja lopulta ostan kaupasta vähän vielä ekstraa, varmuuden vuoksi.

05083

Listojen tekeminen auttaa pitämään järjestelyt paremmin käsissä. Vuosi vuodelta olen taitavampi järjestäjä, opin organisoimaan, delegoimaan ja priorisoimaan. Ja parannettavaa jää aina. Kerran juhlien jälkeen itkin koko seuraavan päivän: stressiä, väsymystä, erimielisyyttä ystävän kanssa. Vaikka juhlat sujuivat muiden mielestä mainiosti.

05084

Enää en itke juhlastressiä, mutta kaikkea en ole vielä oppinut. Lähes joka kerta menen suihkuun vasta, kun ensimmäiset vieraat jo saapuvat. Kohotan alkumaljoja tupeerauskampa toisessa kädessä. Etsin korkinavaajaa kun kuusi uutta vierasta odottaa janoisena eteisessä. Onneksi ne pikkuseikat eivät tee juhlistani yhtään huonompia.

Nyt edessäni on kahdet juhlat, jotka päätin järjestää perätysten. Wish me luck! :)

Mainokset